Puhtaus on puoli ruokaa

Jos puhtaussääntöjä tarkastelee yksittäisinä ohjeina, ne voivat näyttää oudoilta. Miksi esimerkiksi ostoskassia ei saa laskea lattialle tai sanomalehteä lukea ruokapöydässä? Kyse on kuitenkin yksittäisiä tapoja laajemmasta kulttuurisesta järjestelmästä, joka ei ole tyypillinen vain romaneille.
 
Vastaavia ”puhtaan” ja ”likaisen” tai ”sopivan” ja ”epäsopivan” jaotteluja löytyy muistakin kulttuureista.
Romanit ovat säilyttäneet monia tarkkoja ruokaan liittyviä puhtaussääntöjä. Ne eivät eroa kovasti tavoista, joita koko Suomessa noudatettiin vielä sata vuotta sitten. Keittiö siivotaan huoneista tarkimmin ja pöytätasot sekä ruokapöytä suojataan liinoin.
 
Romanit eivät koske mihinkään ruokaan liittyvään pesemättä käsiä. Käsiä pestään muutenkin usein: kun on tultu ulkoa, riisuttu kengät tai koskettu johonkin, mikä ei ole puhdas. Koska lattiat luokitellaan likaisiksi, ostoskassia ei lasketa lattialle tai tuolille, eikä postiluukusta pudonnutta sanomalehteä lueta ruokapöydällä. Jos ruokailuväline putoaa lattialle, se päätyy suoraan pesuun.
 
Puhtaussääntöihin pohjautuu sekin, että romanit eivät yleensä kättele tavatessaan, vaan sanovat kuuluvasti Päivää kaikille – Tsihko diives.