Laulun voima

Musiikilla on erityinen rooli romanien kulttuurissa. Yhteisissä tapaamisissa lauletaan yleensä aina. Karaoke on erityisesti nuorten suosiossa. Tämä on ehkä osasyy siihen, miksi niin moni romani myös osaa laulaa hyvin: harjoitus tekee mestarin.
Muodollinen musiikkikoulutus ei ole kiinnostanut romaneja juuri ennen kuin vasta viime vuosina. Toisaalta romaneissa on myös menestyneitä klassisen musiikin osaajia, esimerkiksi Helsingin kaupunginorkesterin oboisti Aale Lindgren.
 
Kaihoisat sävelet
Perinteiset romanilaulut ovat säestyksettömiä ja miesten elämänpiiriin liittyviä. Niissä puhutaan hevosista ja markkinoista, kiertämisestä ja vankila-ajasta, mutta myös rakkaudesta. Muita tyypillisiä aiheita ovat yksinäisyys, vanhempien neuvot lapsilleen sekä vapauden ja huolettomuuden ihannointi. Laulujen sävy on usein melankolinen.
Perhe-elämää lauluissa ei juurikaan kuvata. Romaniperinteeseen ei myöskään kuulu erityisiä kehtolauluja, vaan lapsille lauletaan valikoidusti samoja lauluja kuin muillekin.
 
Suurin osa valtajulkisuuteen nousseista romanimuusikoista on ollut miehiä. Naiset ovat suuntautuneet hengelliseen musiikkiin sekä kuoro- ja yhtyetoimintaan.
 
Lisää romanimusiikista täällä