Ikä on viisautta

Romanit sanovat, että ikä on viisautta. Romanien arvoasteikolla vanhat tulevat ennen nuoria. Vanhat ihmiset syövät ja saunovat ennen muita, ja heille annetaan aina paras istumapaikka.
 
Vielä muutama kymmenen vuotta sitten vanhempia ihmisiä teititeltiin Suomessa yleisesti. Romanit noudattavat yhä tätä perinnettä: 15-vuotiaat ja tätä vanhemmat lapset teitittelevät myös vanhempiaan ja puhuttelevat heitä etunimellä.
 
Häveliäisyyssyistä eri-ikäiset romanit eivät keskustele keskenään esimerkiksi seksuaalisuudesta, parisuhteesta, seurustelusta, meikkaamisesta, kuukautisista, raskaudesta tai synnytyksestä. Jos esimerkiksi televisiossa käsitellään seksuaalisuutta tai vaikkapa suudellaan, nuoret poistuvat, jos huoneessa on myös vanhempia romaneja.
 
Nuoret juttelevat näistä asioista keskenään ja etsivät tietoa internetistä. Silti myös koulun tarjoama tieto on tärkeää. Olisi hyvä, jos esimerkiksi kouluterveydenhoitajat tarjoaisivat romaninuorille oma-aloitteisesti tietoa, jota he eivät omilta vanhemmiltaan voi saada.