Julkinen käyttö ja viestintä

Romanikielen julkinen käyttö mediassa lisää romaniväestön kieli-identiteetin kehittymistä ja vahvistaa romanikielen asemaa käyttökielenä myös yksityisissä yhteyksissä. Romanikieltä kuunnellaan mielellään radiosta.

Yleisradion tulee lain mukaan ohjelmatoiminnassaan tuottaa palveluja muun muassa saamen kielellä sekä romani- ja viittomakielellä. Yleisradio on vuodesta 1995 tarjonnut yhden viikoittaisen 15 minuutin Romano Mirits -ajankohtaislähetyksen romaneille, jossa lyhyt uutiskooste esitetään romanikielellä. Ohjelma on suunnattu kaikille kuulijoille, romanikieliset uutiset suuntautuvat pääasiassa romaneille.

YLEn televisiotoiminnassa romanikielisiä ohjelmia ei ole muiden vähemmistökielien (saame, viittomakieli) tapaan. Romaniväestön oma toive on saada näkyvyyttä luontevana osana Yleisradion ns. normaalia toimintaa ja ohjelmapolitiikkaa. Valitettavasti Yleisradio ei ole lisännyt romaneille suunnattua ohjelmaa radiossa ja televisiossa.

Lähde: Romaniasiain neuvottelukunnan lausunto Perustuslakivaliokunnalle Valtioneuvoston kertomuksesta kielilainsäädännön soveltamisesta 2013