Vaate on aate

Eihän vaatteet mustalaista tee, esimerkiks mä täällä [koulussa] mä käytän housuja, mutta sitte jos meen kaupunkiin tai jonnekin muualle, niin mulla on hame. Ja sit joskus kun mä oon valmis siihen niin mä laitan ne isot hameet. Ja tota ne hameet mustalaista ei tee, vaan se mikä itellä on täällä [sydämessä].
– 14-vuotias romanityttö (Enemmän samanlaisia kuin erilaisia)

Missään muussa maassa romaninaiset eivät pukeudu yhtä näyttävästi kuin Suomessa.

Vielä 1900-luvun alussa suomalaisen romaninaisen asu ei juuri eronnut talonpoikaisnaisen asusta. Asuun kuului pitkä hame, pusero, esiliina ja huivi.

Valtaväestön siirtyessä hiljalleen käyttämään uudenaikaisempia malleja, pitäytyivät romaninaiset perinteisessä asussa, josta kehittyi vähitellen romaninaisille tyypillinen puku.

Mustaa samettia

Asu alkoi kehittyä nykyisenlaiseksi 1920-luvulla. Samettihameen lisäksi asuun kuuluu pitkähihainen pusero, jota sanotaan röijyksi (vrt. ruotsin kielen sana tröja).

Vaikka romaninaisen asu ei ole kehittynyt yleismaailmallisen muodin mukana, myös sen materiaalit, värit ja leikkaukset ovat muuttuneet.

1930-luvulla röijyjen villa ja puuvilla vaihtuivat silkiksi. Aluksi mustaa samettia oli vain hameen helmassa, nykyään koko hame tehdään sametista. Sametti valikoitui hameen materiaaliksi pitkälti ilmaston vuoksi: se on lämpimämpi kuin monet muut kankaat.

Teini-iässä peittävämpää

Perinteiseen romaninaisen hameeseen käytetään yli kahdeksan metriä kangasta, ja puku voi painaa jopa kymmenen kiloa.

Nykyään monet käyttävät kevyempää hametta. Myös näyttävät, usein kultaiset, korut ovat tärkeä osa romaninaisen asua. Aikaisemmin korut olivat keino säilyttää perheen rahavarat helposti liikuteltavassa muodossa.

Romanimiesten pukeutuminen ei ole yhtä perinteistä kuin romaninaisilla. Myös miesten vaatteet ovat muuttuneet ajan mukana, mutta asu on aina ollut tumma.

Romanihame on merkki siitä, että tytöstä on tullut aikuinen.

Nykyisin miehet käyttävät suoria tummia housuja, valkoista tai värikästä paitaa, pusakkaa ja mustia pikkukenkiä. Asun ja yleisen ulkoasun on tärkeintä olla siisti.

Romanilapset puetaan yleensä samanlaisiin vaatteisiin muin muutkin lapset. Murrosiässä lasten pukeutuminen alkaa saada enemmän kulttuurisia vaikutteita: tytöt pukeutuvat peittäviin puseroihin ja pitkiin hameisiin, pojat suoriin housuihin.

Puku on osa arkea

Pukeutumisella romanit viestivät vanhempien kunnioitusta. Romaninaisen hame on lisäksi merkki siitä, että sen kantaja on siirtynyt aikuisuuteen ja hänen tulee käyttäytyä romanitapojen mukaan. Siksi puku on osa arkea, ei pelkkä juhla-asu.

Tavallisesti tyttö päättää 16 - 20 vuoden iässä, ottaako hän käyttöönsä romanipuvun. Se on vapaaehtoista, mutta kun puvun on kerran valinnut, siitä ei voi luopua ilman, että aiheuttaa häpeää vanhemmille romaneille.

Työasun käyttö on sallittua, jos työpäivän aikana ei kohtaa vanhempia romaneja esimerkiksi työtovereina tai asiakkaina.

Kuten muissakin tapasäännöissä, pukeutumisessakin toiset romanit noudattavat perinteitä tiukemmin kuin toiset. Asiallisuus ja peittävyys ovat kuitenkin periaatteita, jotka valtaosa romaneista ottaa huomioon.

Lähteet:
Laulajainen Leena ja Pirttilahti Malla: Drom – romanien tie. Opetushallitus 2000.
Erikoissuunnittelija Malla Laitin haastattelu 21.6.2012
Romanien reitit.Suomen kulttuuriperintokasvatuksen seuran opetusaineisto.
Junkala, Seppo & Tawah, Sanna: Enemmän samanlaisia kuin erilaisia. Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja 2009:2.
Ihmisoikeudet.net
Oletko tutustunut romanikulttuuriin? Opas opettajille ja kouluttajille. Ovet auki –projekti, Ammattiopisto Luovi, 2007.