Lyhyt lapsuus

No, jotkut tota kulttuuriset säännöt ja sellaset niin ne ei aina ole kivoja, mutta pakko niitä on noudattaa.
-13-vuotias romanityttö. (Enemmän samanlaisia kuin erilaisia)

Murrosikä on monelle nuorelle hankalaa aikaa. Epävarmuus omasta itsestä, fyysiset muutokset sekä kaveripiirin ja kodin vaatimusten ristiriita ovat vain osa tielle kasatuista esteistä.

Romaninuoret miettivät samoja kysymyksiä kuin muutkin nuoret. Lisäksi he joutuvat murrosiässä huomioimaan romanikulttuurin tapoja uudella tavalla.

Romaninuoret haluaisivat usein muuttaa aikaisin pois kotoa. Murrosikään tullut poika voi esimerkiksi kokea, että hänen on moraalikäsitysten vuoksi vaikea enää asua yksinhuoltajaäitinsä luona. Siksi hän voi muuttaa esimerkiksi muiden paikkakunnalla asuvien romanien luokse.

Romanit myös perustavat oman perheen aikaisin, keskimäärin noin 20-vuotiaana.

Seurustelua salassa

Murrosikään tullut nuori ei yleensä enää halaa vastakkaista sukupuolta olevaa vanhempaansa tai istu tämän vieressä. Tämä ei silti tarkoita, että vanhemmat eivät rakasta lapsiaan, vaan tunneside vanhempien ja lasten välillä on yleensä vahva. 

Romanit perustavat perheen aikaisin, keskimäärin
20-vuotiaana.

Vaikka romanit ovat aivan yhtä iloisia lastensa avioliitoista ja lapsenlapsistaan kuin pääväestökin, häveliäisyyssyistä seurustelu, avioliitto ja lasten saaminen tulee hoitaa “salaa” vanhemmilta.

Koska nuoret eivät voi seurustella vapaasti, yleensä naimisiin tahtova nuori pari “karkaa” yhdessä pois muutamaksi viikoksi ja palaa sitten takaisin perustamaan perheen. Vanhemmat saavat vasta tällöin tietää parin seurustelusta.

Ristiäiset ja häät ovat nuorten keskinäisiä juhlatilaisuuksia, joihin vanhemmat eivät osallistu. Häveliäisyyssyistä pariskunnat eivät myöskään istu vierekkäin, eivätkä ole fyysisessä kosketuksessa keskenään vanhempien ihmisten seurassa.

Lähteet:
Junkala Pekka, Tawah Sanna: Enemmän samanlaisia kuin erilaisia. Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja, 2009:2.
Oletko tutustunut romanikulttuuriin? Opas opettajille ja kouluttajille. Ovet auki –projekti, Ammattiopisto Luovi, 2007.
Anna Maria Viljanen: Romanikulttuurin muuttuvat muodot ja pysyvät rakenteet. Teoksessa Pulma Panu (toim.) Suomen romanien historia. SKS 2012.
Erikoissuunnittelija Malla Laitin haastattelu 21.6.2012.