Elämän pituinen päätös - Sarita Asp

Lähihoitajaopiskelija Sarita Asp valmistautuu tulevaisuuteen uteliaana ja toiveikkaana. Sekä kauniisti pukeutuneena.

”Romanitytöt miettivät jo pienestä pitäen, pukeutuvatko aikuisena romanihameeseen. Useimmille se on itsestään selvää – minulle ainakin oli.

Romanihame ei ole vain vaate, vaan sillä on suurempikin merkitys. Se on merkki aikuisuudesta ja siksi se kiehtoo jo lapsena.

Kaikkihan meistä kokeilevat pienenä vanhempiensa vaatteita ja leikkivät aikuista. Kun romanityttö laittaa romanihameen, häntä kohdellaan sen jälkeen aikuisena.

Moni meistä haaveilee koko ikänsä päivästä, jolloin saa siirtyä käyttämään romanihametta. Sitä odotetaan kuin elämän suurinta päivää.

Minun ”suuri päiväni” oli viitisen kuukautta sitten. Elämäni on silti pysynyt ennallaan. En tunne itseäni sen aikuisemmaksi kuin aiemminkaan, mutta tiedän, etten voi enää käyttäytyä kuin huoleton lapsi. Päätökseni toi mukanaan myös vastuuta.

Opettajat ja koulukaverit ovat aina suhtautuneet romanikulttuuriin hyvin uteliaasti. Nykyään uusi vaatetukseni synnyttää entistäkin enemmän kysymyksiä.

Minun lisäkseni luokallamme on yksi vanhempi romanimies, joten kulttuuritietoisuutta on ainakin tarjolla. Meihin molempiin on aina suhtauduttu koulussamme hyvin - luokkamme on kannustava ja positiivinen.

Ongelma ei ole vaate, vaan ihmisten tietämättömyys.

Työharjoittelut ovat tulleet koulun kautta, mutta uskon, että saan tulevaisuudessa palkkatyötäkin ongelmitta. Työnantajat ovat tutustuneet minuun jo työharjoitteluissa, joten he tuntevat minut entuudestaan.

Ehkä hoitoalalla ennakkoluulot eivät muutenkaan vaikuta työllistymiseen kovin voimakkaasti, koska henkilökunnalla on aina yhtenäinen työvaatetus. Näin työntekijän etninen tausta ei tule välttämättä edes esiin.

Minulta kysytään, enkö pelkää jääväni työttömäksi valintani vuoksi. Monet ajattelevat, että olisi helpompaa pukeutua niin kuin pääväestö.

Ymmärrän, mitä he tarkoittavat, sillä elämme yhteiskunnassa, jossa kielteisiä asenteita on paljon ja ne myös näkyvät.

En kuitenkaan suostu ajattelemaan asiaa niin yksioikoisesti, enkä varsinkaan alistumaan ennakkoluuloille.

Vaikeuttavathan monet syyt myös pääväestön työllistymistä. En voisi esimerkiksi koskaan sanoa ihmiselle, joka harmittelee työnsaannin vaikeutta ikänsä vuoksi, että tämän tulisi harkita vaikkapa kauneusleikkausta!

Romanihame on näkyvä osoitus siitä, että olen romani ja noudatan tapakulttuuriamme. Hameeseen liittyy tietynlainen ylpeys omasta taustasta. Siitä luopuminen olisi vain kosmeettinen toimenpide. Eihän ongelma ole vaate, vaan ihmisten tietämättömyys.

Me voitamme ennakkoluulot, pala palalta, ja minäkin työllistyn alalle, jota opiskelen. Näin uskon ja näin aion elää.”

Teksti ja kuvat: Maria Friman, toimittaja