Katto pään päälle

Kyllä mä varmaan aion kierrellä joka paikassa, mutta varmaan meinaan asua täälläpäin.
-14-vuotias romanityttö. (Enemmän samanlaisia kuin erilaisia)

Romanien historia on ollut kulkemisen historiaa. Nykyisin romanit asuvat kodeissaan muiden suomalaisten tapaan ja kiertäminen tarkoittaa lähinnä sukulaisissa käyntiä loma-aikoina.

Monet romanit pitävät kotia suuressa arvossa. He asuvat siististi ja remontoivat sekä sisustavat kotia ahkerasti. Kodin sisustuksessa suositaan kukkia, näyttäviä tauluja sekä koristeellisia pöytäliinoja ja esineitä.

Romanit sisustavat

kotia ahkerasti.

Romanit asuvat sekä omistus- että vuokra-asunnoissa. Vuokranantajien ennakkoluulojen vuoksi romaneilla on vaikeuksia saada asuntoa yksityisiltä vuokramarkkinoilta ja siksi he asuvat usein kunnallisissa vuokra-asunnoissa. 

Kulttuuri vaikuttaa asuntoon

Kulttuurin puhtaussäännöt vaikuttavat jonkin verran asunnon valintaan.

Esimerkiksi nuoret eivät voi asua vanhempien romanien yläpuolella tai naiset miesten yläpuolella. Kerrostalossa kahta romanitaloutta ei voi asettaa asumaan päällekkäin. Myöskään kaksikerroksiset asunnot eivät tästä syystä ole sopivia.

Kun romaniperhe on muuttamassa uuteen kaupunkiin, perhe kysyy suostumusta muutolle alueella jo asuvilta romaneilta.

Muuttolupa-käytännön tavoite on ehkäistä ristiriitoja, mutta se voi myös hankaloittaa asunnon löytämistä. Tämä vanha tapa on myös ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa, joka takaa kaikille vapaan liikkumisen maassa.

Lähteet:
Tormä Sinikka, Huotari Kari, Tuokkola Kati: Romanien asuminen ja yhdenvertaisuus. Ympäristöministeriön raportteja 8/2012.
Suomen romanit. Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:2.
Romanien reitit. Suomen kulttuuriperintokasvatuksen seuran opetusaineisto.
Erikoissuunnittelija Malla Laitin haastattelu 21.6.2012.