Liikkuva elämä - vapaus vai pakko?

Romanien tarkka alkuperä on hämärän peitossa. Yleensä ajatellaan, että romanit ovat kotoisin Luoteis-Intiasta.

Eräs eurooppalainen kielitieteilijä havaitsi, että paikallisten romanien kielessä sekä Intiassa puhutuissa sanskriitissä ja hindin kielessä oli paljon yhtäläisyyksiä. Romanit eivät kuitenkaan ole intialaisia, vaan he olivat sielläkin oma erillinen ryhmänsä.

Sitäkään ei tiedetä tarkkaan, miksi romanit lähtivät Intiasta. Oletuksia on monia: luonnonmullistukset, kulkutaudit, sodat ja parempi taloudellinen toimeentulo.

Romanit eivät ole muuttaneet massoina, vaan he ovat lähteneet asuinalueiltaan pienissä ryhmissä hieman eri aikoina.

Eurooppaan 1300-luvulla

Romanit saapuivat Eurooppaan 1300-luvun alussa. Muuttaminen oli helppoa 1500-luvulle asti, koska valtakunnan rajat eivät estäneet liikkumista.

Vasta kansallisvaltioiden kehittyessä syntyivät passi- ja tullimuurit, jotka kumottiin taas 1700 - 1800-luvuilla.

Maailmansodat sulkivat Euroopan uudelleen. Euroopan Unionin myötä Eurooppa on jälleen avautunut ja liikkuminen helpottunut, mikä on tuonut Itä-Euroopan romanit myös Suomeen. 

Vihan kohteita

Alun perin romanit liikkuivat perhekunnittain vankkureilla. Muukalaisiin suhtauduttiin aluksi Euroopassa hyvin ja heille tarjottiin ruokaa, juomaa ja yösijoja.

Romaneja syytettiin taudeista ja onnettomuuksista.

Suhtautuminen muuttui kuitenkin nopeasti kielteiseksi. Romanit erottuivat muusta Euroopan väestöstä: he näyttivät erilaisilta, noudattivat omia tapojaan ja puhuivat omaa kieltään sekä harjoittivat outoja ammatteja, kuten eläintenkesyttäjä ja kädestä ennustaja.

Romanit olivat helppoja vihan kohteita, joita syytettiin milloin mistäkin taudista, onnettomuudesta, jopa luonnonmullistuksista. Liikkuvasta elämästä tuli vähitellen olosuhteiden pakko, koska romanit pyrittiin karkottamaan muualle monesta maasta.

Romanit – Euroopan unohdettu vähemmistö?

Euroopassa on kymmenestä kahteentoista miljoonaa romania. Romaneilta evätään yhä ihmisoikeudet monissa maissa. Heillä on selvästi valtaväestöä heikompi koulutus ja terveys sekä huonommat asuinolot.