Tanssitaide

 Yksi vanhimpia romanitaustaisista tanssitaiteen taiteilijoista on Mia Vasara. Helsinkiläinen La Flamme Noire – mustalaistanssi- ja flamencostudio aloitti toimintansa jo vuonna 1982, jossa oli aluksi Gitano-Maro niminen ryhmä, joka esitti mustalaismusiikkia, laulua ja tanssia festivaaleilla eri puolella Suomea ja esiintyi myös monissa tilaisuuksissa pääkaupunkiseudulla. Flamenco-tunteja järjestettiin toiminnan alkuajoista asti. Mustalaistanssi-koulutus aloitettiin vuonna 1987 flamenco-opetuksen rinnalla. Tanssinopettaja Mia Vasara, joka sai vuona 1997 Opetusministeriön myöntämän taiteilijaeläkkeen tunnustuksena vuosien ansiokkaasta toiminnasta esittävänä ja luovana tanssitaitelijana, on edelleen toiminnassa mukana ja keskittyy nykyään mustalaistanssin opetukseen. (La Flamme Noire, 2012)

Romanimiesten puolella lahjakkaita uraauurtavia flamencotaiteilijoita oli tiettävästi Mia Vasaran kanssa samalla aikakaudella toiminut Reima Nikkinen, joka niin ikään myös opetti flamencotanssia 1970- 90 – luvuilla. Kyseisestä henkilöstä ei montaa viittausta löydy oikein missään, joka on sääli, sillä on tärkeätä, että hänen työnsä flamencotanssin parissa tulee huomioiduksi myös tässä romanitaiteilijoiden katsauksessa.

Nuoremman polven romaniväestöön kuuluvista flamencotaiteilijoista tunnetuin on jo hänkin kauan alalla ollut tanssija ja opettaja, Sari Pikkarainen (s.1977). 2000-luvulta lähtien flamenco on kiinnostanut muitakin romaniväestöön kuuluvia, muun muassa Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Anette Åkerlund on ollut aktiivisesti mukana flamencotanssijana ja – laulajana.

Show- ja vakiotanssien osalta löytyy menestyneitä romaneita enemmänkin, vaikka tässä mainitaan vain helsinkiläinen Taisto Berg, jolla on vuosikymmenien kokemus tanssiopettajana ja koreografina olemisesta. Mainittakoon vielä se, että myös tunnetuimman ulkosuomalaisen romanitaiteilijan Anneli Sarin (s.1947) tytöt, Ira ja Maria Valtonen ovat myös toimineet ammattitanssijoina.

Janette Grönfors