Markus Allan

Markus Allanin ura iskelmä- ja tangolaulujana alkoi 1960-luvulla. Allan kävi tutustumassa Vartiokylän työväentalolla lavan toimintaan. Silloinen tyttöystävä, nykyinen vaimo, tiedusteli Raimo Sirkiältä mahdollisuutta antaa Markus Allanin laulaa heidän orkesterinsa säestyksellä. Tiedustelu tuotti tulosta ja Allan sai satunnaisia solistivierailujakin yhtyeeseen. Vuotta myöhemmin Allan pääsi mukaan vakituiseen kokoonpanoon Leo Lindblomin orkesterin solistina. 1963 Markus solmi sopimuksen Musiikki-Fazerin kanssa. Syksyllä 1963 Markus osallistui Suomen Laulumestaruuskilpailuun voittaen miesten sarjan. Ensimmäinen levy julkaistiin saman vuoden lopulla. Levyllä ollut Liljankukka nousi hitiksi ja Markus Allanin läpimurto tangolaulajana oli valmis. Uusille levyille oli tilausta. 60-luvulla tango eli kulta-aikaansa ja genren suosio Suomessa oli huipussaan. Markus Allanista syttyi uusi tähti Suomen tangotaivaalle. Markus Allanista tuli kysytty esiintyjä televisiossa, radiossa ja etenkin tanssipaikoilla. Sittemmin Allan perusti oman orkesterin.

Markus Allanin ura tangon parissa on ollut monipuolinen ja arvostettu. Hän on tehnyt yhteistyötä ansiokkaasti myös nuoremman musiikkipolven kanssa. Syksyllä 2000 Markus Allan esiintyi Pariisissa Avanti!-orkesterin solistina. Allan on vakiinnuttanut paikkaansa Ranskassa laajemminkin, jossa Markus Allan tunnetaan suomalaisen tangon esittäjänä.

Markus Allanin yhteistyö elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen kanssa alkoi vuonna 1985. Tuolloin tangotulkki esiintyi Kaurismäen käsikirjoittamassa ja Veikko Aaltosen ohjaamassa elokuvassa Tilinteko. Suurempaa huomiota taiteilija sai vuonna 1996 esiinnyttyään Kaurismäen elokuvassa Kauan pilvet karkaavat. Saman vuoden keväällä Markus Allan esiintyi Cannesin elokuvajuhlilla.

Markus Allanin suosio suomalaisena tangolaulajana on kestänyt 60-luvulta aina näihin päiviin saakka. Heinäkuussa 2013 Markus Allanille luovutettiin kunnioitettu Tango Finlandia -tunnustuspalkinto.

Koko 1960-luvun ajan työtä oli niin paljon kuin jaksoi tehdä. Tango ja iskelmä olivat tanssilavojen päätarjontaa, ja esimerkiksi Danny tai The Renegades esiintyivät yhteiskeikoillamme ja -kiertueillamme kakkosesiintyjinä minun orkesterini pitäessä taukoa. Taisto Tammen ja Anneli Sarin kanssa harjoittelimme siinä sivussa suhdetoimintaa tanssilavoilla hälventämällä valtaväestön romaneja kohtaan tuntemia ennakkoluuloja. Sitä oppi kääntämään kuulemansa herjat takaisin solvaajaan diplomaattisella tavalla niin, että tämä itse ymmärsi menneensä liian pitkälle.

(Markus Allan/Josper Knutas: Tango Romano. Suomi soi 1 - Tanssilavoilta tangomarkkinoille, Tammi, Helsinki.)

Lähteet: Wikipedia, studio55.fi, Populaarimusiikin museo