Pelimannet

Kyösti Roth ja Erno Enroth muodostavat duon nimeltä Pelimannet. Pelimannet muistetaan -90 luvun lattaritunnelmaisista iskelmälauluista. Pelimannet -yhtye sai nimensä levymoguli Ilkka Vainion humoristisesta ehdotuksesta. Pelimannet voittivat Syksyn Sävel -kilpailun kahdesti. Vuonna 1993 voitto tuli heidän itsensä tekemällä kappaleella Amore, joka oli yksi vuoden 1993 suurimmista suomalaista hiteistä. Vuonna 1995 voitto samaisesta kilpailusta tuli kappaleella Jambo Samba, jossa kaksikon lisäksi mukana oli laulamassa myös Benja, eli Benjamin Roth.

Kyösti Rothin ja Erno Enrothin ensimmäinen levy Pelimannet nousi kymmeneksi viikoksi Suomen viralliselle albumilistalle. Taitavina ja monipuolisina iskelmäntekijöinä pidetyt Roth ja Enroth ovat säveltäneet ja sanoittaneet lauluja myös muille artisteille. Ennen Pelimanneja, myös klassista musiikkitaustaa omaava Erno Enroth, oli toiminut esittävässä musiikissa pääasiassa taustalaulajana. Erno lienee yksi eniten taustoja laulanut artisti Suomessa. Kyösti Roth, laulava pianisti ja lähes absoluuttisen sävelkorvan omaava muusikko, on puolestaan ollut vahva musiikkiin vaikuttaja Suomessa. Kyösti Rothin tuotteliaasta kynästä on syntynyt noin 2000 levytettyä sävellystä, sanoitusta ja sovitusta yhteensä. Lisäksi hän on ollut sovittamassa noin 80 eri pitkäsoittolevyä eri artisteille.

Roth ja Enroth ovat myös alkuperäisiä Freidiba Boodoksen jäseniä ja kumpikin heistä on myös tehnyt pitkän uran hengellisen musiikin parissa. (toim.Pulma 2012, 313-315)

Nykyään Kyösti Roth ja Erno Enroth tunnetaan ihmisoikeusaktivisteina, jotka ovat olleet energisesti mukana mm. romanikerjäläisten ihmisoikeuksien puolestapuhujana sekä humanitaarisen työn konkreettisina toimijoina.

Lähteet: Kyösti Roth, MTV3, Suomen romanien historia

Janette Grönfors